Vad är nackspärr?

Nackspärr är vanligt förekommande och kan drabba i stort sett vem som helst och i alla åldrar. Orsaken till nackspärr varierar men ofta finns det sedan tidigare bakomliggande spänningar i nacke och axelpartiet. Det är vanligt att problemet hänger ihop med felaktiga arbetsställningar “dålig hållning” överansträngning eller stress.

Symptom: Nackspärr uppstår när musklerna i nacken krampar så pass kraftigt att det inte går att vrida på huvudet. Ibland smärtan upp mot huvudet eller nedåt mot skulderbladen. Det vanligaste är att det är värre på den ena sidan i jämförelse med den andra sidan. När väl en nackspärr uppstått blir musklerna spastiska¨ det vill säga krampar av sig själva och förlorar förmågan att kunna slappna av. Ibland strålar smärtan ned i skinkorna eller mot ljumskarna. Vissa upplever att de blir sneda i ryggen vilket kallas smärtskolios och beror på kramper av muskler i nedre delen av ryggen.

 

Vad gör en kiropraktor?

Nackspärr behandlas oftast med goda resultat av en kiropraktor. Första steget till att lösa problemet är att finna orsaken. Behandlingen går ut på att få musklerna i nacken att slappna av vilket görs med specifika stretch och töjningsmetoder. En vanlig orsak till att nackspärr uppstår är stelhet eller minskad rörlighet i nackens kotor. En kiropraktor behandlar detta med mobiliseringstekniker och manipulation för att återställa rörligheten i området. Det är alltid viktigt att lyssna på sin kropps signaler för att hålla sig vid god hälsa. Värk eller smärta är aldrig “normalt” utan är istället kroppens sätt att signalera att något är fel.

Migrän

Vad är migrän? Migrän är en mycket smärtsam och vanligt förekommande typ av huvudvärk. Symptomen kan variera men ofta är det en pulserande intensiv...

huvudvärk

Vad är (spännings) huvudvärk? Huvudvärk är en vanlig åkomma som drabbar en relativt stor del av befolkningen. Det kan finnas många orsaker till att...

Ischias

Vad är Ischias? Ischias är smärta i ryggen med utstrålningar ner i ett ben och ibland ända ner i foten.Orsaken till ischias är att en nerv...

Ryggskott

Vad är ryggskott? Ryggskott är en plötslig smärta i nedre delen av ryggen. Den kommer oftast i samband med att man reser sig från sittande eller...